I fjor vår var det en ting som dukket opp både på Facebook, Snapchat og Instagram nemlig grannskuddsirup. Dette skulle være Norges svar på lønnesirup og helt ærlig var jeg skeptisk. Så skeptisk at vi ikke prøvde det ut en gang. Men i år har jeg og gutta vært ute å plukket haugevis av friske nye granskudd.
Og mammaen hun har kokt og kokt. Det har lutet juletre i huset og mannen har sniffet skeptisk nedi gryta med barnåler.
Men du dette var både enkelt og smakte faktisk veldig godt. Jeg har nå spist det på arme riddere og vanilje is og kan virkelig i deg tommel opp.
Ønsker du å prøve starter du rett og slett med å ta deg en tur i skogen og plukk en liten mengde med nye grannskudd, kun de fineste lyse grønne skal bli med.
Slik er da oppskriften jeg brukte;
10dl grannskudd
1,5 l vann
Ca. 6dl sukker
Slik gjør du;
- Legg de rene og pene skuddene i en lite kjele
- Fyll opp med vann sånn at det akkurat dekker skuddene.
- Kok under lokk, forsiktig ca 30 minutter
- Sil, og mål opp vesken. Ha tilbake vesken i den rene pannen, sammen med 2 deler sukker, til 3 deler veske. (Eks, 3 dl veske, 2 dl sukker)
- Kok forsiktig uten lokk til massen tykner og blir rødlig . Ikke for høy varme, og pass på så den ikke står for lenge og blir brent. (jeg brant min i fjor..)
- Fjern event skum som danner seg på toppen.
Ha sirupen i boks eller glass, når den er kald dekkes den til og oppbevares kaldt.
Server sirupen til pannekaker, is, arme riddere eller til alt av vilt kjøtt
Spennende.. Hvor lenge holder den seg i kjøleskap?
Lenge! Så lenge den står på et kjølig og mørkt sted kan den stå lagret lenge i en tett beholder
Kan sirupen mugne? Og kan en ha i litt atamon for avverge at det mugner?
Det har jeg ikke opplevd selv.. men. IL tro den kan det etter en lengre stund eller om den blir åpnet men ikke spist opp